Tudod, mi mit jelent a gumiabroncsok megújult energiacímkéin?
Korcsoport: bármely
2021-05-01

A gumiabroncsok műszaki jellemzői, a gördülési ellenállás és a külső zaj nagysága mellett az új címkék az energiahatékonysági szintekről is tájékoztatnak.

2021. március 1. óta a háztartási eszközök, televíziók és fényforrások termékismertetőiben már új energiacímkékkel találkozhatsz. Az ezeken található információk a fogyasztók tájékozódását és tudatos döntését segítik, hiszen a termékek ára mellett fontos tényező az is, hogy a kiválasztott termék milyen energia¬felhasználási tulajdonságokkal rendelkezik, azaz mennyi villamos energiát vagy vizet fogyaszt használata során.

 

Május elsejétől más címkék is változtak! Az életbe lépő EU-rendelet szerint a személyautók, buszok és tehergépkocsik gumiabroncsainak energiacímkéi már egységes besorolást adnak az abroncsok műszaki jellemzőiről, többek között a gördülési ellenállásról, a nedves felületeken történő fékezésről és a külső zaj nagyságáról.

A feliratok segítségével az abroncsok energiahatékonysági besorolását is megismerheted: a skála a zöld színnel jelzett A-tól (leghatékonyabb) a pirossal jelzett E-ig (legkevésbé hatékony) terjed. A zöld minősítésű gumiabroncsok gördülési ellenállása kisebb, ezért azoknak a járműveknek a mozgatása, amelyek ezeket az abroncsokat használják, kevesebb energiát igényel, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást jelent.

 

A címke az abroncsok vizes tapadásáról is információt nyújt: a rövidebb fékutat az A, a leghosszabbat az E betű jelöli, minél sötétebb kék színű a nyíl, annál rövidebb a fékút. Az új címkék a gumiabroncsok terhelhetősége és sebességkategóriája mellett hó- és jégtapadási információkat is tartalmaznak, a címke jobb felső sarkában elhelyezett QR-kód leolvasásával pedig az Európai Bizottság energiacímkéket részletező adatbázisában böngészhetsz.