Terhesség alatt is hasznos a mozgás
Korcsoport: magzat
2023-09-18
Papp Annamária rendkívül fitt kismama, várandóssága alatt is folyamatosan edzett. Tudatosan alakította így, mert tudja: teste meghálálja a mozgást.

A Jóban Rosszban egykori Krasznai Ágnes nővére a második gyermekét várja. Várandóssága nem indult felhőtlenül, ugyanis 4 hónapon át egyfolytában hányingerrel küzdött.

„Tele voltam meglepetésekkel. Eddig csak mesélték, milyen az, amikor a várandósság első felét végig hányod; ezt most nekem is sikerült megtapasztalni. Jó volt, hogy ez csak 4 hónapig tartott, és nem 9 hónapon át. Viszont a nehéz időszak után, amikor már a közérzetem is jobb volt, elkezdtem otthon edzeni. Nem kell semmilyen túlzásra gondolni, olyan mini edzések voltak, amiket akár főzés, mosogatás, tévénézés közben is meg tudtam csinálni, és természetesen többször konzultáltam erről az orvosommal, valamint az edzőm, Czanik Balázs mutatta meg a gyakorlatokat. Az első időszakban a hasizmom kicsit meggyengült, ezért arra nem dolgozhattam, de kar-, láb- és fenék gyakorlatokat csinálhattam gumiszalaggal vagy kicsi súlyokkal, és ez jó kondiban tudott tartani” – meséli az újdonsült feleség, Királyné Papp Annamária.

A színésznő nagyfia, a négyéves Máté is gondoskodott arról, hogy anyukája fitt kismama legyen, hiszen még igényli, hogy felemeljék és gyakran kell szaladni is utána. „Egy ovis gyerek mellett megvan a napi alap mozgás, de ezen túl kell a tudatosság is. Ha már előtte is sportosak voltunk, jó, ha ilyenkor is karban tartjuk a testet. Úgy gondolom, nem csak a test változásaira kell figyelnünk, hanem az edzettségi szintet is tartani kell, amennyire lehet. Persze fontos, hogy legyen a kismama mellett egy szakember, aki meg tudja mondani, mik azok a mozgások, amiket lehet úgy csinálni, hogy ne bajt okozzanak, hanem a fittség érzését adják. Körülbelül a baba súlyát szedtem fel, és az utolsó pillanatig mozgok egy kicsi pluszt a hétköznapi elvárásokon túl. Így könnyebben tud visszatérni majd a test a szülés előtti eredeti formájához. Még nem tudjuk, hogyan érkezik a második baba. Az első sürgősségi császár volt, ezért 3 hónapot kellett várni, hogy újra mozoghassak. Most nagyon szeretném megpróbálni természetes úton világra hozni a kisfiam, ha sikerül, akkor vélhetően 6 hét után fogom elkezdeni a kisebb edzést, de nyilván akkor, amikor az orvos is engedi” – mondja a színésznő.Czanik Balázs fitness edző (fenti képen), a Capoeira aerobik megalkotója hangsúlyozza: várandósság alatt is nagyon hasznos a mozgás, de az a legfontosabb, hogy a kismama konzultáljon az orvosával és szakember segítségével mozogjon. Ha megfelelő intenzitású és terhelésű gyakorlatokat végeznek, akkor a kismamák nagyon jót tesznek a testükkel, ami hosszú távon meghálálja a befektetett energiát.