Hihetetlen, de ez a Hihetetlen család bejött
Korcsoport: 6 év felett
Buglya Gergely - 2018-07-03

A Pixar huszadik egész estés filmje a héten kerül a mozikba, és remek választás a családosan moziba készülőknek. Ezúttal azonban nem árt komolyan venni a korhatárt!

Sokan sok jót mondtak az első részről (még az Amerikai Filmakadémia is adott neki két Oscart!), mégsem gebedtem meg, hogy megnézzem, csak amikor meghívást kaptam a második bemutatójára. Mégsem megy az ember felkészületlenül…. Mondanám viccesen, ha nem lenne gyerekem. Amióta azonban van, tényleg hiszek benne, hogy nem lehet vakon beülni bármire bármilyen korú gyermekkel. És bár a korhatár bizottság tagjai jóval kritikusabbak, mint a nézők nagy része, a saját gyerekét mégis csak a szülője ismeri a legjobban.

 

Amikor a kétéves lányom a foci VB szignáljában repülő aranymadárra azt mondja, hogy “ez ijeszt engem”, akkor pontosan meg tudom ítélni, hogy mennyire szenzitív még. Amikor a fiam nem akar bűnöző lenni az óvodai kerti játékban, akkor értenem kell, hogy az ő lelke nem viseli jól a negatív karaktereket. És ebből a szempontból a Hihetetlen család második része, és annak besorolása igencsak véleményes. A film előtt ugyan elhangzik egy figyelmeztetés, miszerint bizonyos részek epilepsziás rohamot okozhatnak, de egy hat éves esetében ez a hajlam még viszonylag ritkán ismert. Meg persze lehet is legyinteni, hogy mit nekünk egy kis villódzás, de Démonitor megnyilvánulásai inkább juttatják eszembe a Fűrész filmeket, mint a Bambit vagy a Herculest. Hiába, Brad Bird (Mission: Impossible - Fantom protokoll, L’ecsó) legalább annyira jó akciófilmekben, mint családi mozikban.

 

Nyilván nincs az a szülő, aki veszi a fáradtságot és rááldozza azt a pénzt, hogy előnézze gyerekeinek a mozifilmeket, ezért tartottam fontosnak, hogyha már nekem sikerült pár nappal előbb lemeózni, akkor leírjam ezt is. Mert amúgy a film nagyon szórakoztató, és többször lehet őszintén nevetni rajta. A folytatásban Helen kerül a középpontba, így Bobra hárul a feladat, hogy Illanával és Vill-lel megoldja otthon a hétköznapi élet kihívásait. A gyakorló apáknak ajánlom, hogy ne arra a részre időzítsék a jól megérdemelt bealvást, amikor Mr. Hihetetlen először marad otthon a három gyerekkel, mert az tényleg olyan, mintha magunkat látnánk küzdeni a vásznon. Ha a környezetedtől nem kapsz elég visszaigazolást, akkor majd ez a film megteszi: bizonyítja, hogy az apasághoz szuperhősök kellenek.

 

Praktika:
- A büfében támadnak a kivetítők, és ezer forint körül kínálják az ajándéktárgyakat (újrahasznosítható nagy pohár játékfigurával), úgyhogy ha nem akarsz csapdába esni, gyerekek nélkül járulj a pulthoz.
- A Bao kisfilmmel együtt ez a mozi 125 perc nettó időt vesz igénybe, plusz a reklámok, meg amennyivel előbb ültök be a terembe. Vagyis csíniján az innivalókkal és a szomjfokozó rágcsákkal, mert mást sem fogsz csinálni, mint két és fél órán keresztül ingázol a WC és a helyetek között!

 

Korhatár: 6 év

A film eredeti címe: Incredibles 2

Magyarországon forgalmazza: Fórum Hungary