Nem kötelező, tehát nem is fontos?
Korcsoport: 6-24 hónap
2020-01-02

Hazánkban jelenleg, a hivatalos szakmai ajánlás szerint, akkor kell gyermekünket egyéves korában elvinni az első szemészeti szűrővizsgálatra, ha a családban előfordult szembetegség vagy szemüvegesség. Ez viszont édes kevés ahhoz, hogy szemünk fényének rendben legyen a szeme fénye.

A nemzetközi ajánlások (például az AAO – American Academy of Ophthalmology) szerint azonban az első gyermekszemészti orvosi szűrés még problémamentesség esetén is javasolt egy éves korban. Ilyenkor a gyermek látásviselkedése, szemmozgásai, refelxei alapján, és a fénytörési érték (dioptria) meghatározásával felmérhető, hogy funkcionálisan a kornak megfelelő-e a látás, ugyanekkor az anatómiai viszonyok is pontosan feltérképezhetők.

 

Hogyan és mikor?
A vizsgálat során a gyermeknek nem kell mást tennie, mint érdekes tárgyakat nézni, színes fényeket szemmel követni, a tapasztalt szakember mégis rengeteg információt szerez ezalatt a néhány perc alatt. A pontos vizsgálathoz általában szükséges a pupilla szemcseppel történő kitágítása, hogy a szem „belsejét” is vizsgálni lehessen. Ugyanekkor lazul el a pupilla mögött lévő, kompenzációt végző, gyűrűformájú izom is; így azt is meg lehet állapítani, hogy egészségesen, nyugodt szemizmokkal, vagy esetleg erőlködve, idegrendszeri terhelést okozva lát csak jól a gyermek. Ekkor, ritka esetben kezelés (a szem takarása, szemüveg) is szükséges lehet, de általában az egyéves vizsgálaton arról születik döntés, hogy milyen gyakran kell majd kontrollvizsgálatra menni. Ha semmilyen eltérés nincs, a következő korosztályos szűrés ajánlott időpontja a kiscsoportos kor, amikor már úgynevezett szubjektív vizsgálatot is végezhet az orvos: „Látod-e a macit? Hol van ezen a kártyán a csillag?” Ekkor már sokkal pontosabb adatokat kapunk a gyermek szemészeti állapotáról.

Állami vs. magán
Ismert tény, hogy az állami egészségügy túlterheltsége miatt több helyen igen hosszúra nyúlnak a várólisták a vizsgálatokra. Érthető, hogy ez miért tereli abba az irányba a szülőket, hogy addig ne forduljanak orvoshoz, amíg nem jelentkeznek laikus számára is érzékelhető problémák, tünetek. Ugyanakkor számtalan gyermekkori szembetegség van, amit korai felismeréssel (korai szűrővizsgálattal) kezelni lehet. Fontos tudni például, hogy az egyik leggyakrabban előforduló gyermekkori tünet, a kancsalítás egyes esetekben nagyon komoly betegség, akár daganat első jele is lehet. Ezt tehát minden esetben komolyan kell venni.


„De, ha nincs ekkora baj, a kancsalsággal majdnem minden esetben együtt járó tompalátást
is kezelni kell. A tompalátás tulajdonképpen a szem látásfejlődésben való lemaradását jelenti, és az idegrendszer rugalmassági jellemezői miatt csak körülbelül nyolc-kilenc éves korig kezelhető. Ezután már csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán, még műtéttel sem korrigálható – árulja el dr. Széchey Rita, a Saint James Szemészeti Központ szemész főorvosa, gyermekszemész. – A gyermekszemészti szűrés ugyanakkor nem csupán orvosi vizsgálat, ilyenkor adódik először lehetőség arra, hogy részletesen beszéljünk a szülőkkel a gyermek szeméről. A család történetét megismerve meg tudjuk mondani, hogy milyen panaszokra, tünetekre figyeljenek elsősorban.”


Fontos információk első kézből
Az orvosok elmondhatják azt is, hogy mekkora jelentősége van a sportolásnak a rövidlátás kifejlődésének megelőzésében, vagy hogy hány óra „kütyüzés” javasolt szemészeti szempontból. Minden gyermekszemészeti vizsgálatnak része a két szem együttműködésének a vizsgálata (pl. alap-Polatest vagy Lang, Schober és Worth tesztek), de az ilyen találkozók alkalmával derülhet fény arra is, hogy mik azok a speciális esetek, amikor érdemes elvégezni a finomabb koordinációs, polarizációs méréseket.

Azt is sokan csak a felvilágosítás alkalmával tudják meg, hogy milyen fontos arra is gondolni, hogy a csemete egyszer idősödő felnőtt lesz, akinek veszélyeztetheti a látását a makuladegeneráció, vagyis a napszemüveg hordását már korán, babakorban el kell kezdeni.

 

Mint a jóllétünkkel kapcsolatban mindenre, erre a területre is igaz, hogy a megelőzésnél nincs fontosabb, és nem csak azért, mert sokkal olcsóbb, mint a betegségek gyógyítása, de azért is, mert sok kellemetlen élménytől és évtől kíméljük meg a kicsiket. „Mindezek alapján egyértelműen javasolt az első gyermekszemészeti szűrés 1, a második 3-4 éves korban, a harmadik pedig az iskola megkezdése előtt” – mondja Széchey doktornő, aki maga is egy olyan szemészeti központban rendel, ahol rugalmas az előjegyzés, nincs várakozás a vizsgálatok előtt, és a páciensek jól felszerelt, gyerekbarát rendelőkben, tapasztalat szemorvosok és asszisztensek közreműködésével kapják meg a kellő tájékoztatást.